top of page

Design Sprint med Haugetun FHS

De siste par årene har undertegnede hatt gleden av å lede årlige Design Sprint-uker på Hans Nielsen Hauge videregående skole i Fredrikstad. Forrige uke fikk jeg prøve et nytt skoleslag, da jeg var så heldig å få kjøre en komprimert Design Sprint-uke for "gründerlinja" på Haugetun folkehøyskole. (Eller linja for "Innovasjon, sosiale medier og markedsføring" som den egentlig heter).

Elev som skriver, post-it notes, Design Sprint og innovasjon
Oppstart av Design Sprint på Haugetun folkehøyskole

Design Sprint ble som mange kanskje vet, utviklet og kjent gjennom Jake Knapp og boka "Sprint: How to Solve Big Problems and Test New Ideas in Just Five Days" som han gav ut sammen med flere andre fra Google-miljøet i 2016. Metoden har siden blitt utviklet videre, til både en 2.0-utgave fra AJ & Smart (og Jake Knapp) og en 3.0-utgave fra Design Sprint Academy.


For denne uka måtte Design sprint-prosessen tilpasses timeplanen til den aktuelle skoleklassen og det ble derfor en komprimert "light sprint", hvor elevene fikk oppleve utvalgte øvelser fra Design Sprint-metodikken, fordelt over 4 dager, men med betydelig lavere totalt timetall enn det som er vanlig i en ordinær sprint i næringslivet.

Mandagen ble brukt til å danne team, lande tema for problemstillinger ("problem framing"), "How Might We"-notater, skissering av "Kundekart" og heftig bruk av Post-it-lapper og "dot stickers", slik det skal være i en Design Sprint.


Tirsdag hadde ikke klassen innovasjonsfag og følgelig ikke Design Sprint, men på onsdag ble tiden brukt blant annet til å lage "Lyndemoer", storyboards som viser løsningen i bruk hos kunden i tegneseriestil, og til slutt men ikke minst, bygging av prototyper.

 
 

Alle teamene valgte digitale/app-løsninger som sine utviklingsprodukter. Mens noen elever kjørte ren, low-fidelity papir-prototype og dermed kunne kjøre ekstremt ressurseffektiv brukertesting, gikk andre for en mellomløsning med Marvels geniale POP-app, mens andre igjen gikk for full high-fidelity mock-up-app med banebrytende Uizard.io. Sistnevnte kan sees i bruk på bildet til høyre over, og bruker AI (kunstig intelligens) til å gjøre håndtegnede skisser om til skjermbilder i en digital og interaktiv løsning(!)


Torsdag gikk med til å ferdigstille prototyper og teste disse på cirka 5 utvalgte testbrukere, mens fredagen ble brukt til å analysere notatene og tilbakemeldingene fra disse testene. Her kom elevene opp med en for meg ny løsning på matrisen man vanligvis bruker til å sortere kundefeeback på, og endte med å klistre opp de originale notatene fra brukertesten på tavla og så fargekode disse med blanke post-it-lapper, ut fra kodingen negativ/nøytral/positiv feedback. Ganske så effektivt, egentlig.


Etter å ha kjørt ferdig analyse var det tid for å skrive pitcher og reflektere over forbedringspotensiale og hva man hadde lært gjennom uka før alle team presenterte for hverandre og vips, så var èn uke med Design Sprint over!


Alltid hyggelig med gode tilbakemeldinger etter en slik uke! Både negative og positive tilbakemeldinger tas videre og brukes til læring og forbedring, i samsvar med god Design Sprint-filosofi.


NB 1! Alle skjermbilder som vises på storskjerm på bildene kommer fra gratis ressurser som finnes på sidene til Sprint-boka. Anbefales!


NB 2! Klokka (timeren) som vises på storskjermen i bildene er Time's Up-appen som koster ca. $3 til iOS. Det er et svært billig alternativ til Time Timeren som opprinnelig ble brukt i Design Sprints.


Alle foto er gjort av Creation Creates AS, ved Kristoffer L. Øpstad







Recent Posts

See All
bottom of page