top of page

Foreslått produkt: Cozyfix 2.0 (ammepute)

Cozyfix er kanskje Norges beste ammepute og er i hvert fall kåret som Foreldrefavoritten hos Babytesterne både i 2018 og i 2019.(1)

Ifølge produsenten ble den utviklet med innspill fra både amme-eksperter og barnefysioterapeut og den ble brukt i flere år i norsk sykehussektor før den ble kommersielt tilgjengelig.(2)


Det er kanskje ikke så rart at den da får 4,7/5 stjerner blant anmeldelsene til Babytesterne.


Supre testresultater til tross, Cozyfix ammeputa har også fått noen få kritiske anmerkninger...


 

Problemene

I flere tester ender Cozyfix som testvinner, men noen anmeldere har noen ankepunkter og vi skal her se på to av dem, nemlig pris og størrelse. Hvis kundene har "pain points" er det ofte lurt å se om det er mulig å gjøre noe med disse for å forbedre forretningsmodellen og gjøre produktet enda sterkere i markedet. Jeg tror det kan være mulig å gjøre noe med begge deler her, og vi starter med størrelsen.

 

Problem #1 - størrelsen

Noe av det som gjør Cozyfix bra er at den er ganske "fast i fisken", takket være en liten skumgummi-"madrass" som ligger inni trekket som er det man ser når man bruker ammeputa. Ulempen med dette er at skumgummien nettopp er ganske fast, og dermed blir ammeputa vanskelig å brette veldig mye sammen, og det er kanskje heller ikke så bra for skumgummien å bli brettet gjentatte ganger om man skulle velge å gjøre dette. Resultatet er at ammeputa som er gull til amming hjemme kanskje ikke er like lett å dra med seg når man skal på ferie eller reise, selv om ammebehovet er like stort der som her.


Her ser vi fra venstre en Bergans-ryggsekk på 28 L, etterfulgt av Cozyfix-ammeputa og til slutt en Haglöfs-ryggsekk på 38 L. Det er liten tvil om at ammeputa i "normal utstrekning" tar opp betydelig med plass i bagasjen.


Hvis man reiser med fly, ser man at Cozyfix ammeputa fort tar opp hele, eller store deler, av kabinkofferten.


 

Løsning #1 - størrelsen

I tråd med prototyping-prinsipper fra Design Thinking testet jeg ut en veldig kjapp og veldig billig løsning for å gjøre Cozyfix mulig å forminske. Dette bestod i at jeg ganske enkelt tegnet av formen på skumgummiputa på oppklippede handleposer av plast, klippet ut delene og tapet dem sammen igjen for å lage en "plastposekopi" av puta.



Det ferdige mock-up-produktet:



Jeg klippet også av en luftventil av typen man gjerne finner på baderinger fra et billig produkt jeg hadde liggende og tapet den på "plastposeputa".



Resultatet ble at man i tillegg til skumgummimadrassen til Cozyfixen også fikk en oppblåsbar madrass (til høyre nedenfor) som man kunne sette inni trekket (til venstre nedenfor) i stedet for den originale skumgummimadrassen (i midten nedenfor).



Effekten dette har på størrelsen av Cozyfixen er ganske tydelig. Nedenfor sees til venstre den originale Cozyfix-ammeputa mens til høyre er det originale yttertrekket til Cozyfix brukt rundt den oppblåsbare mock-up-madrassen.


Den originale skummadrassen er en del av det testvinnende Cozyfix-produktet. Men det bør ikke være til hinder for at man også kan tilby en oppblåsbar "reisemadrass". Som bildene viser vil dette drastisk redusere størrelsen på Cozyixen og gjøre den ekstremt mye lettere å ta med seg. Og da er kanskje akkurat det viktigere for sluttbrukeren enn om innleggsmadrassen har perfekt komfort eller ikke de relativt få dagene man typisk er på reise.


I tillegg er det så langt jeg klarer å finne svært få, om noen, konkurrenter som tilbyr en tilsvarende løsning, så da bør man kanskje skynde seg og finne ut om dette er noe kundene vil ha før noen andre gjør det...


 

Problem # 2 - pris

Det andre ankepunktet som ble nevnt blant noen av testbrukerne var prisen, som for Cozyfix er relativt høy. (F.eks. over kr. 1300,- hos Ammebutikken) Man får gjerne det man betaler for og kvalitetsmaterialer koster. Likevel slår dette begge veier. Hvis prisen blir for høy vil det si at det er kundesegmenter som går glipp av den verdien Cozyfix tilbyr ammende mødre, og for Cozyfix sin del kan det også føre til at man mister kunder. Hvis man var villig til å se på forretningsmodellen og prissettingsstrategien kunne man f.eks. sett for seg følgende løsning:

  • Selge Cozyfix putetrekk + skummadrass

  • Selge Cozyfix putetrekk + oppblÃ¥sbar madrass (kanskje lavere pris, men kanskje flere som kjøper?)

  • Selge Cozyfix putetrekk + skummadrass + oppblÃ¥sbar madrass (som reisetilbehør) (gir økt inntjening ("oppsalg") fra dem som i utgangspunktet kjøper den originale varianten)


 

Men hvordan skal man vite om dette er en god idè?

Først må man avklare om man kan lage en oppblåsbar madrass som er betydelig billigere enn skummadrassen. At en liten plastmadrass som hovedsakelig består av luft er billigere å produsere enn en kompakt skumpute virker intuitivt, men er ikke selvsagt. Hvis det ikke er tilfelle at man kan produsere den oppblåsbare puta billigere klarer man kanskje ikke gjøre så mye med prisen, men man har likevel gjort produktet mer tilpasningsdyktig og gitt kundene et bedre verdiforslag (en bedre "grunn til å kjøpe").


For å sjekke om det i hele tatt er en god idè å tilby dette verdiforslaget, altså om kundene vil ha denne "reisemadrassen" som et tilleggsprodukt, passer det ypperlig med litt pretotyping. Nærmere bestemt kunne man kombinert en "Fake Door"-pretotype med en "Infiltrator"-pretotype og så i tillegg kjøre en a/b-test på dette mot det originale Cozyfix-produktet. Eller sagt på en annen og mye mer omfattende måte, kunne man gjort dette:


  1. Kjør en PR-kampanje for original Cozyfix på SoMe eller andre utvalgte kanaler for å få økt kundevolumet inn til aktuelle nettbutikker. Dette kan gjøres relativt billig og gjøres bare over en periode på noen få uker. (Antall uker er summen av ukene i punkt 2 og punkt 4, f.eks. 4 uker).

  2. Innhent statistikk fra èn eller flere nettbutikker på hvor mange som kjøper Cozyfix i løpet av f.eks. èn eller to uker.

  3. Lag en digital 3D-mock-up av reisemadrassen ved hjelp av Photoshop el.l. slik at det ser ut som produktet eksisterer.

    1. Formfaktoren er allerede gitt og designet kan være ensfarget og enkelt og ventilen er standarisert, så dette krever lite utvikling og bør være en relativt kjapp og billig jobb for en grafisk designer el.l.

  4. Velg samme nettbutikker som over og inngå en avtale med dem om en testperiode på samme antall uker som ble brukt i punkt 2.

    1. Legg produktet til varebeholdningene slik at kunden ved kjøp av Cozyfix får opp alternativene 1)original Cozyfix, 2)oppblåsbar Cozyfix, 3)original Cozyfix med reisemadrass ("full pakke").

    2. Hvis kunden velger en variant som inkluderer den oppblåsbare madrassen, returneres en melding av typen "Beklager, tomt på lager, vennligst velg et annet alternativ". (Dette vil selvsagt være litt plagsomt for kunden og vil være negativt for omdømme for nettbutikk og/eller Cozyfix, men effekten bør være begrenset når dette bare pågår èn eller noen få uker. Nytten fra forsøket vil forhåpentligvis være betydelig større enn ulempene).

  5. Avslutt forsøket, dvs. gå tilbake til ordinær visning av Cozyfix i alle involverte nettbutikker. (Altså fjern den oppblåsbare madrassen som egentlig ikke finnes).

  6. Avslutt PR-kampanjen, (med mindre man ønsker å holde den gående èn uke eller to for å veie opp for de eventuelle negative effektene fra forsøket).

  7. Innhent samme statistikk som i punkt 2, men nå sortert på de ulike kombinasjonene av Cozyfiz-produktet.

    1. Det man nå sitter igjen med er "kalde, harde fakta" som viser om noen er interessert i produktet eller ikke.

    2. Hvis alle har klikket på original Cozyfix kan man spare seg bryet (og masse tid og penger) på å utvikle "reisemadrassen".

    3. Hvis derimot en betydelig andel kunder har klikket på en av variantene som inkluderte "reisemadrassen" vet man allerede nå at dette er et produkt som det er relativt "trygt" å gå i gang med utvikling av siden kundene allerede har vist at de ønsker å kjøpe dette produktet.

Hva kunder sier og hva kunder gjør er ikke alltid samme sak. Men ved å bruke tilnærmingen over slipper man fokusgrupper og brukerintervjuer som kan lede på villstrå, for her sier ikke kundene noe vi kan feiltolke, med de viser med faktisk handling om de er villige til å kjøpe produktet, selv før produktet faktisk eksisterer. Og hvis de er villige til å kjøpe produktet, kan vi så med relativt stor trygghet gå i gang med utviklingen slik at vi kan gi kundene det de vil ha.


For "reisemadrassen" sin del burde en eventuell utvikling være relativt "rett frem" og kostnadseffektiv, da designen kan være enkel siden puta ikke skal vises til vanlig. Formfaktoren er gitt. Luftventilen er standarisert. Og det lages lignende produkter, som baderinger og Softybags o.l. allerede.



Skrevet av Kristoffer L. Øpstad (CEO), Creation Creates AS

 

Kilder

1 - https://cozyfix.com/

2 - Ibid.

bottom of page